Rutbetin Mobilyalara Zararı

Öncelikle rutubet kelimesini açıklayalım. Rutubet, su ve buharın neme dönüşmesidir ve birçok zararı bulunmaktadır. Rutubetin oluşmasını sağlayan sebepleri öğrenmek oldukça önemlidir. Rutubetin oluşmasında birçok farklı sebep görülebilir. Bu sebepleri iyi bir şekilde öğrenmenin en iyi yolu, içinde bulunduğunuz ortamın özellikleridir. Rutubetin oluşmasında en büyük etken, doğru ve iyi bir şekilde yapılmayan ev yalıtımlarıdır. Genellikle kış dönemlerinde daha fazla görülen rutubet, dışarıdaki soğuk havanın binaların duvarlarına zarar vererek evin içerisine girmesinden dolayı gerçekleşir. Dışarıdaki soğuk hava ile evin içindeki sıcak hava ile karşılaşarak nem ve su buharını oluşturur. Sonrasında duvarlar terlemeye başlar, duvarlar ve tavanlar kararır sonrasında rutubet ortaya çıkar. Ahşapları seven rutubet, mobilyalarda sıklıkla görülebilir ayrıca rahatsız edici de bir koku salgılar.

Mobilyalarda görülen rutubet ve küfler, çoğu zaman yazlık beldelerde çok kullanılmayan evlerin mobilyalarında görülür. Rutubetin mobilyalara zararları konusundan bahsedecek olacak olursak eğer rutubetin birçok zararı bulunmaktadır. Mobilyalara kötü koku yayan rutubet, mobilyaların çürümesine yol açar. Mobilyalarda görülen rutubet ve küflerin sebebi, nemli ortamlardır. Nemli ortamlardaki mobilyalar, düzenli olarak havalandırılmadığında rutubetlenme görülebilir. Çok nemli ortamlarda da ortamdaki nemin düşürülmesi gerekmektedir. Böylece nem dengesi sağlanarak, mobilyalarda oluşabilecek nem de engellenir. Nem gidericiler, nem derecesini düşürmek için iyi bir yöntem olabilir.

Rutubetin Mobilyalara Zararı

Mobilyalarda Rutubetin Oluşmaması İçin Ne Yapılmalı?

Rutubetin mobilyalara zararları konusunda öne geçmek ve mobilyalarda rutubetin oluşmamasını sağlamak için evin içinde herhangi bir yemek atığı bırakmamalı ve atıkları çöpe atmalısınız. Evinizi düzenli olarak havalandırmalı ve nem dengesini sağlamalısınız. Mobilyalarda rutubetin önüne geçmek için en iyi yöntem nem gidericidir. Banyonun nemli bırakılmadığından emin olmalısınız ve duş aldıktan sonra da banyoyu nemli bırakmamalısınız. Ayrıca ihtiyacınız doğrultusunda küf gidericileri banyonuzda kullanabilirsiniz. Bu önlemlerle mobilyalarınızda oluşabilecek rutubetin önüne geçmiş olacaksınız. Ayrıca odaların içinde bulunan çiçekler, her ne kadar görünüş açısından güzel gözükse de nem oranını artırdığı için odalarda bulundurulmaması daha doğru olacaktır.

Rutubet Kokusunu Gidermek İçin Tüyolar

Rutubet olan mobilyaların, rutubet kokusunu gidermek için birkaç tüyo bulunmaktadır. Küf kokusunu içine çeken ve rutubet olan mobilyalar için bilinen en iyi yöntem sirkedir. Sirke, halk arasında oldukça fazla kullanılmaktadır. Sirke yöntemi için pet şişelerin içine sirke doldurmalısınız. Daha sonra kullanmış olduğunuz, içi sirke dolu pet şişelerin birkaç yerinden delikler açılır. Sonrasında sirke ile doldurduğunuz, küçük delikler açtığınız pet şişeyi koltukların altına, üstüne, yanlarına gece boyunca bırakmalısınız. Daha sonra şişenin içindeki sirke, sabaha kadar koltuklarda oluşan rutubet ve küf kokusunu çekmiş olacak ve tekrardan rutubetin oluşmasını engelleyecektir. Rutubetin hem oluşmamasını sağlayan hem de kokusunu gideren bir diğer yöntem ise kedi kumudur. Kedi kumları, koku emme özelliğine sahiptir. Dolayısı ile rutubet kokusundan kurtulmak için kedi kumunu, rutubet olan odanın bir kısmına yerleştirebilirsiniz.